Meteen naar de inhoud

Mediawijsheid

Wat is mediawijsheid?

Bij deze term denkt men heel vaak aan de bekende social media als Facebook, Instagram, TikTok & Snapchat. Maar kinderen zijn ook veel aanwezig op de kleinere en dus onbekende platforms. Hier hebben volwassenen vaak geen kennis van.

De definitie van Mediawijsheid is dat je de competenties bezit om actief en bewust deel te nemen aan de mediasamenleving.

Mediagedrag beïnvloeden

Kinderen en natuurlijk ook volwassenen komen online met zoveel in aanraking. Denk eens aan online gamen, alle (ongewenste) reclame, chatten of videochatten, shoppen. De grote aantrekkingskracht van de online wereld zorgt ervoor dat er al van jongs af aan,  vanaf 0 tot 3 jaar, veel gebruik wordt gemaakt van allerlei devices. Op deze manier ontstaat mediagedrag waar we vaak moeilijk onze weg in vinden.

 

Mediawijsheid een nieuw onderdeel in de opvoeding

Kinderen zijn veel online. Ze spelen ‘verkeerde’ spellen. Wat wordt er allemaal gedeeld tijdens chatgesprekken? En via nepnieuws en deepfakes worden we op het verkeerde been gezet. Je kan Mediawijsheid wel zien als een nieuw onderdeel binnen de dagelijkse opvoeding. Verbieden en tegenhouden is onmogelijk, maar kinderen bewust laten worden en kritisch leren omgaan is een manier om positief gebruik te  maken van alle mooie kansen die er zijn.

‘De online wereld ligt aan je voeten, maar je moet er als ouder wel in stappen’.