“Meester, kunt u de playstation van mijn kind innemen”?
Dit is een vraag die ik wel eens hoor op school…
Ouders vragen eigenlijk om hulp in de huidige mediasamenleving waarin hun kind uren gamet. Dit overmatig gamen klinkt ook meteen negatief. Terwijl gamen ook veel positieve kanten heeft. Klik hier maar eens.
Nog niet zo heel lang geleden heb ik een bovenbouw groep gedraaid waar 70% overmatig gamede. We zagen dat dit nadelige gevolgen had voor de schoolprestaties. Daarentegen was er ook veel online overleg en online samenwerking tussen de leerlingen. Positief dus… Het nadelige effect weegde zo zwaar dat we als school voorlichtingslessen inclusief een ouderavond rondom gamen hebben georganiseerd.
Wat me verbaasde (en nog steeds) is dat vooral jongens games spelen die helemaal niet voor hun leeftijd geschikt zijn. Net zoals er voor films een kijkwijzer is, is deze er ook voor games. Waarom wordt deze niet nageleefd? Kinderen hebben een sterke overredingskracht… Als vriendjes het spel wel mogen spelen, waarom jouw kind dan niet? Dit zijn lastige dilemma’s. Maar zo’n kijkwijzer is niet voor niks opgesteld. En is een goed hulpmiddel om het gesprek met je kind en (ouders van) vriendjes aan te gaan.
Wist je dat er ook een ‘SCHIJF VAN 5’ voor gamen bedacht is?
Scherm, sport, slaap, school en sociaal zijn de 5 onderdelen. Als het onderdeel ‘Scherm’ een negatieve impact heeft, dan is er een probleem.
Onlangs heb ik het boek MIJN GAMENDE KIND gelezen. 50 praktische vragen van ouders rondom gamen. Met feiten, informatie en aanwijzingen om samen met je kind een goede balans te vinden. Ik heb geen aandelen bij de auteur van dit boek. Maar ik kan het echt aanraden aan ouders, maar ook hun kinderen.
Heb je interesse in een voorlichting voor ouders op school of een gastles voor kinderen? Neem dan contact met me op.