Meteen naar de inhoud

‘Kijk niet teveel tv, dit is slecht voor je ogen.’

  • door

Deze zin kreeg ik vroeger vaak te horen van mijn moeder…

Compleet achterhaald natuurlijk. Vanaf het moment dat kinderen kunnen kruipen, zijn ook de schermen binnen bereik. En werkt BABY TV niet heerlijk rustgevend voor je kind? Of stiekem voor de ouders… Wij hebben het hier thuis ook gekeken hoor.

Met alle soorten apparaten en allerlei aantrekkelijke apps en games in huis, is het dan ook lastig om de schermtijd onder controle te houden. En dan ook nog eens een bijzonder jaar waarin ook de basisschooljeugd op welke manier dan ook online onderwijs aangeboden kreeg.

Tel de uren maar eens op… Deze maximale schermtijd is vaak niet waar te maken. En dan komt er ook nog een nieuwe periode van Onderwijs op afstand aan. Scholen hebben geleerd van de eerste lockdown en gaan nu nog meer gebruik maken van de digitale middelen.

Het is dan ook veel beter om te kijken naar de juiste balans. Waarbij voor de basisschooljeugd 3 belangrijke pijlers in hun ontwikkeling centraal staan:

  • Slaap
  • Sport, spel, creativiteit
  • Sociale contacten
 
Ik ben ervan overtuigd dat zeker de basisschooljeugd gebaat is bij kaders. Afspraken maken over de tijd is echt niet gek. Laat ze zelf eens de timer zetten bij het gebruik van een tablet of spelletjescomputer. Als deze regel eenmaal een gewoonte is, is het veel makkelijker om de schermtijd beheersbaar te houden.

Lees ook verder op: Hoeveel schermtijd is gezond?